Ismerkedjünk meg a háziléggyel


legyalevesbenMi ez a bosszantó zümmögés?” , „Mi mászik a tévén?”, „Pincér, mi lebeg a levesemben?” Hacsak nem a sarkvidékeken él biztos tette már fel ezeket vagy hasonló kérdéseket , és a válasz mindre ugyanaz : a közönséges házilégy. A házilégy (latin nevén musca domestica) a legismertebb szinantróp (ember közelében élő) faj, tulajdonképp ahol emberek élnek, mindenhol előfordul.  Első írásunkban a tudjunk meg többet a házilégyről.

A történelem során fennmaradt leírásokból, emlékekből tudjuk, hogy a legyek már az ókori görög színdarabokban is megjelentek, gyakran nevezték „légynek” azokat a karaktereket a Beelzebubszíndarabokban, akik szemtelenek, gőgösek voltak, a legyeket ugyanis ezekkel a tulajdonsággal ruházták fel akkoriban. A római és egyiptomi harcosok körében a legjobb harcosok, légy alakú kitüntetéseket, jeleket viseltek amivel arra utaltak, hogy mindig visszatérnek a csatákból akár a legyek. Vagy elevenítsük csak fel az Ószövetséget: a negyedik csapás során is a legyek pusztítottak Egyiptomban. Az újtestamentumban pedig egyenesen az ördögök fejedelmét Belzebubot illeték a legyek istene titulussal. Ne felejtsük el a középkorban pusztító járványokat, melyeket szintén a legyek számlájára írtak. A romantika korában inkább csak esetlen szánni való állatot láttak benne ami könnyen belegabalyodik a pókhálóba. A mai korban bár rengeteg lehetőség van az ellünk történő védekezésre, mégis a mai napig talán a legnagyobb problémát okozza egészségügyi szempontból a világ minden táján, és az ellenük való hatékony védekezéshez, jó ha tisztában vagyunk a légy anatómiájával, életciklusaival, táplálkozásával, szaporodásával szokásaival kapcsolatban.

Tudjunk meg hát többet az anatómiájukról:

Teste fejre, torra és potrohra tagolódik. A tor fekete, a potroh barna. Egy pár repülőszárnya van, hátulsó pár szárnya billérré, kis rezgővé alakult, ezek adják a zümmögő hangot, és ezek segítségével képes repülés közben manőverezni. A kifejlett példányok (imágók) 6-9 mm hosszúak. Szájszervüket egy pár szivacsszerű szerv, a labella alkotja, szívó működésű, nyugalmi állapotban visszahúzható. A hengeres testű lárva feji része elvékonyodik, a kitines szájhorgok közül a baloldali csökevényes. Három pár ízelt lába van, melyek végén karom és tapadópárnák találhatók. Ezek segítségével a függőleges üvegfelületen – az ablakokon – is biztonságosan közlekednek.

001   019

testfej

Az ízek érzékelésére szolgáló kemoreceptorok a lábon találhatók, rövid csápjai szaglószervek. Szájszerve tapogatópárnás nyaló – szívó, melyet szívókának nevezünk. Nyaló – szívó szájszervével mely a végén párnaszerűen kiszélesedik, csak folyékony táplálékot képes fogyasztani. Táplálkozás előtt a légy megnyálazza táplálékát, így teszi számára fogyaszthatóvá. Mivel az emberi élelmiszerekre is rászáll, sok betegséget terjeszt. A legismertebbek ezek közül a tífusz, a kolera és a vérhas.

Mivel is lát a légy ? Két összetett szemmel és három – a fejtetőn elhelyezkedő – pontszemmel (ez utóbbiakat úgy a legegyszerűbb elképzelni mint egy iránytűt amivel mindig tudja merre van a felfelé). Az összetett szemek több ezer, sőt több tízezer egyszerű szemből, úgynevezett ommatidiumból állnak. Mindegyik egyszerű szem egy „képponttal” járul hozzá a légy által látott képhez. A legyek 360 fokban és három alapszínt látnak. Szemük sokkal hatékonyabb a mozgás felbontásában, mint az emberé. Míg az emberi szem 24 képet tud felbontani másodpercenként, addig a légy szeme 250 képkockát különít el. A mozifilm tehát a légy számára diavetítés, a fénycsővilágítás pedig diszkófény.

Szaporodásuk: A párzási időszak az éghajlattól függ. A nőstény légy már 3 napos korában képes petéket rakni. A megtermékenyített nőstények egyhetes koruktól kezdve csomókban rakják le petéiket, egyszerre 75-150 darabot. A kifejlett legyek 15-25 napig élnek, ezalatt a nőstények 4-6 alkalommal ismétlik meg peterakásukat. Lárváik legjobban sertéstrágyában és baromfiürülékben fejlődnek, de alkalmas lárvanevelő anyag számukra az egyéb állati bélsár, az emberi ürülék, valamint szinte bármilyen bomló, rothadó szerves anyag. A 90%-nál magasabb nedvességtartalmú közegben, így pl. hígtrágyában a lárvák elpusztulnak.

  
 017a004023Az első stádiumú lárvák a pete lerakását követően 12-18 óra múlva megjelennek. Fejlődésük három stádiumon keresztül, ideális körülmények között 3-5 napig tart. Az utolsó stádiumú lárvák táplálkozásukat felfüggesztik, és a tenyészőhely széle felé, a szárazabb, kevésbé meleg helyek irányába vándorolnak, a bábozódáshoz alkalmas helyet keresve. A bábbölcső (pupárium) érettségi fokát fokozatosan sötétedő színe jelzi. A bábállapot kb. 4-5 napig tart. A petéből tehát legkorábban 8 nap múlva alakul ki az imágó, a folyamat azonban erősen hőmérsékletfüggő:

 

hőmérséklet (oC)

petéből imágó (nap)

33-35

8

30

9-11

25

15-18

20

19-22

18

23-30

10-15

40-50


ciklusTáplálkozásuk: a házilégy mindenevő. A szilárd táplálékot nyálával, vagy hányadékával hígítja fel ezért folyadékigénye igen nagy. Leginkább az édességeket kedveli, de a különféle szerves anyagokat (pl. trágyát, ürüléket, szemetet) nemcsak peterakás, hanem folyadékpótlás céljából is felkeresi.
A házi legyek táplálkozásuk miatt élelmiszereink és az állati tápok rendszeres látogatói. A különféle mikrobákkal szennyezett helyeket, (pl. a trágya, ürülék vagy szemét), peterakás és táplálkozás célból keresik fel. Ilyenkor testfelületükre, vagy bélcsatornájukba kórokozó (patogén) mikroorganizmusok kerülhetnek, amelyekkel az élelmiszereket és a környezetet szennyezhetik. Ily módon alkalmasak az ember és az állatok betegségeinek terjesztésére. Emberek esetében mindenekelőtt
a tífusz, vérhas, szalmonella, kötőhártya-gyulladás, lepra, kolera, bélféreg stb… átvitelében van szerepük.

A kórokozók átvitelének módozatai:

-mechanikai átvitel a kültakarón – főleg a lábak végén lévő páros tapadókorongokhoz (pulvillus) kötődnek könnyen a vírusok, baktériumok és protozoák, de a testfelületre is tapadhatnak kisebb részecskék, nagyfokú viszkozitásuk miatt elsősorban a sertés-, baromfi- stb. trágya részecskéi.

-ürülékkel – a légy tápcsatornáján fertőzőképességük megtartásával haladnak át bizonyos kórokozók.

-regurgitációval – a légy által a szilárd táplálék elfolyósítása céljából kijuttatott “hányadékkal” a tápcsatornájában lévő patogének kerülhetnek az élelmiszerre.

 

Néhány érdekesség a házi léggyel kapcsolatban:

-Egy pár légynek egy nyár alatt (május-szeptember) ha minden utódja életben maradna és reprodukálódna, akkor 191,000,000,000,000,000,000 utódja születhetne. Ennyi légy az összes szárazföldet beborítaná 5 méter magasan!

-A légy akár 10 km/h sebességgel is repülhet, a szárnyaival másodpercenként kétszázszor is csaphat, ez háromszor gyorsabb a kolibrinál.

-A házi légy őse már 65 millió évvel ezelőtt is létezett!

-Egy átlagos házi légy testén 2 millió baktérium is lehet.

-A cukor ízére 10 milliószor érzékenyebb mint az ember.

-Egy nap 300-szor is ürít, vagyis minden negyedik ötödik percben.

-A házi légy a “születésének” helyétől akár 70 kilométerre is eljut. Egy nap alatt akár 10 kilométert is repülhet de általában nem szívesen hagyják el születési helyüket túl messzire.

 

 

A legyek által terjesztett betegségekről illetve az ellenük történő védekezésről a későbbiekben írunk.

 

A felhasznált képek forrása: http://www.termeszettar.hu

Megjegyzés hozzáfűzése